YEMEKLERİMİZ
Bu kısımda köyde oldukça sık yapılan ve köye özgü yemeklere yer verilmiştir. Bu yemekler köydeki her davette veya düğünde mutlaka yapılmaktadır. Ayrıca her evde her zaman bulunabilen yemeklerdir.
Mısır çorbası
Mısır çorbası, daha önce bahsedilen mısır aşlığından yapılmaktadır. Yapılışı şu şekildedir; Büyükçe bir kaba su konulur. O ısınmaya başlarken yeterince aşlık ilave edilir. Yaklaşık yarım saat sonra mısır aşlığının bir kısmının dış kabukları suyun yüzüne çıkar onlar bir kepçe veya kaşık yardımıyla alınır. Bu işlem iki defa yapılır. Eksilen su tamamlanır ve pişmeye bırakılır. Mısır çorbasının özellikle odun ateşinde ve uzun süreli pişmesi, çorbanın lezzetinin ve kıvamının belli bir özelliğe gelmesini sağlar. Bu mısır çorbasına hiçbir katkı maddesi ilave edilmez. Piştikten sonra ayran katılarak yenir. Buna sade mısır çorbası denir. Ayrıca aynı şekilde hazırlanan mısır çorbasına katılan aşlığın yarısı kadar beyaz fasulye ilave edilerek fasulyeli mısır çorbası da yapılmaktadır. Bir başka yapılış şekli ise şöyledir;mısır çorbasının pişme süresinin yaklaşık yarısına gelindiğinde ince doğranmış kara lahana ilave edilir. Buna da pancarlı mısır çorbası denilmektedir. Mısır çorbası nasıl yapılırsa yapılsın sadece ayran katılarak yenilmektedir. Ayran olmadığı zamanlarda, özellikle kış mevsiminde ekşi katılarak da yenilmektedir.
Kara Lahana Sarması
Lahanalar sapları ayıklandıktan sonra haşlanır ve kevgirden (ilistir) süzülür. Soğuk sudan geçirildikten sonra sarılacak hale gelmektedir.
Aş Hazırlanması
Yaprağın miktarına göre buğday aşlığı, soğan ve nane gibi katkı maddeleri katılarak uygun kıvamda hazırlanır ve soğumaya terk edilir. Daha sonra lahana sarması yapılır. Ayıklanan lahana sapları haşlanır ve ince ince doğranır. Pişirilecek olan kabın dibine tereyağı veya içyağı, soğan konulduktan sonra, bunun üzerine ince doğranmış lahana sapları konulur. Sarmalar düzgün şekilde tencereye yerleştirilir, ateşe konur. Üzerine su ilave edilir. Pişirme kabı kapatılmadan önce sarmaların üzerine ayrı bir kap konulur. Suyu iyice azalıncaya kadar kaynatılır. Bu kaynama işlemi 2-2.5 saat olabilmektedir. Piştikten sonra önceden hazırlanan sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.
Lahana Toğgası
Kara lahana yaprakları önce haşlanır, daha sonra soğuk sudan geçirilir. Mümkün olduğunca ince bir şekilde doğranır. Pişirme kabına tereyağı ve soğan ilave edilir. Doğranmış lahana kaba konur, üzerine yeterince sıcak su ilave edilir. Su kaynayıncaya kadar bir başka kapta mısır unu soğuk su ile bulamaç haline getirilir. Kaynamış olan lahananın üzerine ilave edilir. Bir süre karıştırılır. Çorba kıvamına gelinceye kadar su katılır. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır.
Pancar Kavurması
Ayıklanan pancarlar ince ince doğranır. Daha önce kaynamaya başlayan suyun üzerine dökülür. Lahanaları özellikle damar kısımlarından kontrol edilerek pişmesi sağlanır. Piştikten sonra üzerine yeteri kadar bulgur ilave edilir. Yaklaşık 10-15 dakika karıştırılır. Daha sonra da bir iliştire boşaltılır. Ancak sıcak su ilistirin altında bir kapta bekletilir.İlistirin üzerine temiz bir bez örtülür. Onun üzerine bir kap konularak ağırlık yapması sağlanır. Soğumaya bırakılır. Bu soğuma işlemi esnasında bulgurlar artık şişti denilerek, altındaki su alınır, kullanılacak yere kaldırılır. 10-15 dakika kavrulur. Servise hazırlanır, baharat ve fasulye turşusu ile birlikte yenir.
Börek
Bunun için önce börek içi hazırlanır, yeterince yufka açıldıktan sonra saç üzerinde kurutulmadan pişirilir. Buna soldurma da denir.
Soldurulan yufkalar rulo yapılır. Bu rulolar mümkün olduğunca ince kıyılır. Bu bol tereyağda kavrulur. Börek hemen yapılacaksa 8-10 adet yufka açılır. Yufkaların börek yapılacak sininin büyüklüğü kadar olmasına dikkat edilir. Bu esnada börek sinisi hazırlanır, iyice temizlenen sini ateşte el dayanacak kadar ısıtılır. Tereyağı ile tabanı ve kenarları iyice yağlanır. Birinci yufka siniye yerleştirildikten sonra üzerine hazırlanan içten konulur, ikinci yufka yerleştirilir. Tekrar iç katılır, bu şekilde sekiz –on gözlemeye tamamlanır. Az yanan ateşte kızartmaya başlanır. Bu arada hazırlanan börek oklava ile birkaç yerinden delinir. Pişme işi ilerledikçe delinen yerlere küçük tereyağı parçaları yerleştirilir. Daha sonra eşdeğer büyüklükte bir başka sini yardımıyla ters çevrilir. 15-20 dakika sonra pişme işlemi tamamlanır.
Patatesli Börek
Patatesler haşlanır, soyulur ve iyice ezilir, içine kuru veya yeşil soğan doğranır. Yufkalar açılır, bir sini ya da kalburun ters yüzüne serilir, üzerine hazırlanmış olan patatesler düzgün bir şekilde yayılır, onun üzerine başka bir yufka serilerek kapatılır. Sıcak sacın üzerine konulur, alt kısmı piştikten sonra sac üzerinde ters çevrilir, üstü tavada eritilen tereyağı ile yağlanır. İkinci yüzü piştikten sonra sacdan alınır ve diğer tarafı da yağlanır. Genellikle sıcakken üzerine pekmez veya bal dökülerek tüketilir.
Baklava
Baklava için hamur birkaç saat önceden mayalanır. Hamur hazır hale gelinceye kadar ceviz veya fındıklar kırılır, fındık veya ceviz içi temiz bir bez torbaya konur , torbanın ağzı kuvvetlice bağlanır, içi fındık veya ceviz dolu torba yufka tahtasında oklava yardımıyla ezilir. Mayalanma süresi biten hamur hazırlanarak yufka açılır. Açılan yufkalar 1-2 cm genişliğinde dilimlenir, üzerine hazırlanan ceviz veya fındık ezmeleri konur ve üzerine katlanarak şerit haline getirilir. İçine bir miktar tereyağı eritilmiş olan sini veya börek tavasının ortasından başlanarak daire şeklinde yerleştirilir. Yeterince yağ ilave edildikten sonra hafif ateşte pişirilir.
Ekmek Dolması
Önce yufkalar açılır, sacda pişirilir, daha sonra rulo şeklinde dürülür. Rulo şeklinde yufka ortadan kesilerek ikiye katlanır. Bunlar 1-2 cm büyüklüğünde kesilir, düz sahana yerleştirilir. Sarımsaklı yoğurt hazırlanarak üzerine dökülür. Bunun üzerine de eritilmiş tereyağı dökülür ve yenir.
Ekmek
Ekmekler, çoğunlukla sacda olmak üzere fırında da pişirilmektedir. Bunun dışında çörek ve bileki olarak isimlendirilen özel ekmek çeşitleri de yapılmaktadır. Sacda pişirilen ekmekler; bazlama ekmeği, akıtma ekmek hetil ya da cılbırt denilen ekmek türleridir. Hetil ya da cılbırt, mayasız hamurdan kısa sürede pişen ekmeklerdir ve tüketimleri de kısa sürede olmaktadır. Burada özel pişirme yöntemi olan akıtma ekmek olarak adlandırılanıdır.Sac küllenerek hazırlanır. yaklaşık 20-25 cm yüksekliğinde sac ayağının üzerine konulur, daha sonra da altına yerleştirilen odunlar tutuşturulur. Ekmeklik hamur parçaları sacın üzerine konulur, bir tarafı pişen ekmekler eğeş denilen metal bir aletle alınır. Ekmeğin pişmiş tarafı taşın yüzeyine gelecek şekilde yavaşça akıtılır. Bu şekilde pişmemiş olan tarafta sacın altından gelen ısı yardımıyla ateşle doğrudan teması olmaksızın pişer. Buna kabartma ekmek de denilmektedir.
Bileki
Hemen her evde farklı büyüklüklerde bileki taşı bulunmaktadır. Bu taşlar genelde yumuşak, işlenmesi kolay taşlardır. Bunlar çeşitli metal aletlerle oyulmaktadır. Ekmek yapılacağı zaman bu taşların içi ateşte ısıtılır, içi iyice temizlenir, kenarları tereyağı ile iyice yağlanır, önceden hazırlanan hamur içine yerleştirilir. Ağzı lahana yaprakları ile kapatılır. Odun közünün içine yerleştirilir, üzeri közle iyice örtülür. Yaklaşık 1-1.5 saat bekletilir, daha sonra yapraklar alınarak ekmek çıkarılır.
Kül Çöreği
Özellikle şöminesi olan evlerde şömine iyice yakılır ve tabanının yeterince ısınması sağlanır. Daha sonra taban açılır ve hazırlanan hamur sıcak taban üzerine yerleştirilir. Hamurun üzeri lahana yaprakları ile iyice kapatılır. Üzerine önce sıcak kül dökülerek kaplanır, daha sonra da közle üzeri örtülür. Kül çöreğinin diğer bir adı da değirmen çöreğidir. Daha önce belirtildiği gibi köylüler kışlık unlarını su değirmenlerinde öğütmekteydiler. Özellikle güz mevsiminde hasattan sonra köylüler kış boyu tüketecekleri kadar un öğütmek durumundadırlar. Bu nedenle bu iş birkaç gün sürmektedir. Değirmenlerin evlere uzak olması nedeniyle değirmende çörek yapmak hem ihtiyaç hem de gelenektir.